Besök hos Veikko på Suomikoti söndagen den 1 augusti 2010

Söndagen den 1 augusti var jag återigen med Pentti på Suomikoti och hälsade på Veikko. Som vanligt hördes finsk musik så snart man kom in i huset och Veikko satt vid matplatsen och hade just ätit lunch, någon form av tunna biffar, potatislåda och till efterrätt fruktkompott.

Pentti bryggde kaffe, vi hade med oss bullar och flyttade ut på stora balkongen där det var lite småblåsigt men varmt. Vi småpratade och Veikko drack rejält med kaffe och åt en kanelbulle. Han berättade att han så småningom börjar känna igen sina medboende men att det tar lite tid eftersom han inte ser, utan får förlita sig på röster. Sakta men säkert känner han dock igen allt fler röster, sa han, och framhöll igen hur glad han är över att förstå och förstås – på sitt eget språk. Hela tiden fanns här personal, inte en enda gång satt Veikko ensam. När vi gick var fem personer på plats. De bidrar alls till att stämningen på Suomikoti är så vänlig och naturlig och till att det är behagligt att vara där.

Kiitos teille kaikille, jotka olette töissä Suomikodissa!

Jag vill också lägga till att det var fantastiskt, och jag kunde känna historiens vingslag när Veikko började berätta om kriget. Särskilt när han, på sitt stillsamma vis, sa: ”Jag kunde ha skrivit den. Romanen.” Han menade Tuntematon Sotilas (Okänd soldat), av Väinö Linna. ”Jag har upplevt samma saker, samtidigt som Väinö Linna, som föddes samma år som jag, 1920”, sa Veikko. Och så berättade han att han själv också träffat Väinö Linna då, när kriget just tagits slut och armén skulle hemförlovas. Som sagt: Veikko är en bit levande historia med ett bra minne och ett tydligt sätt att berätta. Fascinerande!

Tuntematon sotilas -Alikersantti Rokka (YouTube).

One Response to Besök hos Veikko på Suomikoti söndagen den 1 augusti 2010

  1. Så ska det låta, tack Merit och Pentti – glöm ej att hälsa till Veikko!
    Endera dagen ska jag själv förbi, kanske blir det en födelsedagsfest?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: