Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm besökte Veikko

Det var mycket uppskattat både av Veikko och oss som fört Veikkos talan och kämpat för att han skulle få lämna äldreboendet Cyrillus i Vaxholm och flytta till Suomikoti, att kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, Per Mosseby, idag besökte Veikko!

I ett av de värsta snöovädren på länge kämpade Pentti Virtanen och jag (Merit Wager) oss fram i oändliga bilköer och långa omvägar i rena rama snööknen. Man såg inte mycket, det var som en tät dimma av snö. Vart man än tittade var det bara vitt, vitt, vitt. Pentti passade förstås på att köra lite vinterrally på några småvägar, det var uppiggande!

Vuokko Aspfors-Toivonen, eknomiansvarig på Suomikoti, hade ordnat med kaffe och smörgåstårta i festsalen och där kunde vi prata med Veikko och om hur Suomikoti drivs etc. Per Mosseby såg en märkbar skillnad till det bättre hos Veikko och Veikko berättade att han gått upp hela 10 kg sedan han kom till Suomikoti. ”På Cyrillus satt pappa ensam på sitt rum och någon kom in med kaffe och en macka till frukost”, berättade Pentti. ”Ja, här äter de frukost tillsammans och då är det gröt och yoghurt, juice och kaffe och bröd, en rejäl frukost,” sa Vuokko.

Vuokko berättade också för Per Mosseby om hur verksamheten drivs som en ideell förening och att man satsar starkt på personalen som har goda löner (lite över avtalsmässig lön). ”Vi har 90 personer på lönelistan, ca 71 årsarbetare”, berättade Vuokko. ”det är ca 1,4 anställd per boende. Fem sjuksköterskor och egen, finsktalande läkare har vi också. Och vi satsar mycket på utbildning, nu senast fick alla, varenda en inklusive vaktmästaren, gå en utbidning om demens. Det är viktigt att man förstår demenssjuka, varför de blir aggressiva etc.”

Per Mosseby var genuint intresserad, men blev lite förvånad över personaltätheten och undrade om det utfördes mycket ideellt arbete av frivilliga. ”Nej”, sa Vuokko. ”Alla är anställda och vi betalar bra löner. Vi gav t.o.m. en lite större löneökning nu, än avtalet krävde. Vi har så duktig personal”.

Efter kaffet visade Vuokko bastun, där en trevlig bild av Veikko och Per på bastulaven togs Tidigare har bilder tagits av Veikko tillsammans med socialminister Göran Hägglund och tillsammans med EU- och migrationsminister Astrid Thors tagits i bastun, så det börjar bli en tradition att alla Veikkos gäster förevigas där.

När Per Mosseby tog farväl, lovade han att komma tillbaka på sommaren då man kan sitta på den fina uteplatsen och även ta en titt in i Suomikotis växthus. Kanske tar han då med sig någon eller några andra också, från Vaxholm. Vuokko hälsade honom välkommen tillbaka och tackade för att han kommit på besök. Innan han lämnade Suomikoti skrev han, som alla gster, i gästboken. Det han skrev var ett mycket gott betyg åt Veikkos och 53 andra sverigefinländares hem och det gjorde oss alla glada:

Annons

One Response to Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm besökte Veikko

  1. Tapani Mansikkala says:

    Toppen hienoa! Köpte precis en trevlig vykort till att skickas till Veikko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: