Nytt ministerbesök på Suomikoti – Finlands EU- och migrationsminister Astrid Thors hälsade på Veikko den 5 februari 2011

Idag, Runebergsdagen den 5 februari, blev en ny fin högtidsdag för Veikko. Dels var det ju Runebergsdagen, och efter maten vankades runebergstårtor; dels  – och det var nog det som gladde Veikko mest – kom Finlands EU- och migrationsminister Astrid Thors på besök. Hon var den första av fyra ministrar och en president (!) som uttalade sig när behandlingen av Veikko i Vaxhoms kommun blev allmänt känd. Hon sa då:

Vaxholms kommun i Sverige skall låta Veikko Virtanen få vård på finska. Vi vet att immigranter när de åldras kan tappa det språk de lärt sig som vuxna. Därför har man uttryckligen i lag och nordiska konventioner velat trygga åldringsvård åt personer från andra nordiska länder på eget modersmål. Nu borde Veikko skyddas av dessa regler.

Tillsammans med ministern kom också riksdagsledamoten Nina Lundström, FP, som engagerat sig i sverigefinska frågor och som också tog en del kontakter och agerade på olika sätt i Veikkos fall. Det var mycket glädjande att också hon var med och ett hopp ställs till henne att hon håller sig väl informerad om sverigefinska äldrefrågor och kan föra ut vad det innebär att vara en nationell minoritet och vad lagstiftningen kring de fem nationella minoriteterna stadgar och ger dem för rättigheter.

Närvarande var även ministerrådet Juha Markkanen från Finlands ambassad. Socialattaché Timo A. Tanninen, som med intresse och ansvar också för äldrevårdsfrågor för sverigefinländare kunde dessvärre inte närvara. Han var däremot med och firade Veikkos 90-årsdag, och höll ett fint tal till Veikko .

Det bjöds på kaffe och smörgåstårta i fina salongen, där också Veikkos födelsedag firades. Det är ett stort, ljust och harmoniskt rum. Och runt kaffebordet flöt samtalet väldigt fint. Ministern var genuint intresserad av hur Veikko hade det, när han kom till Sverige, vad han gjort här, hur han trivs på Suomikoti  och om personalen är snäll. Hon hade också en del frågor om Veikkos insatser i kriget – något som Veikko har tydliga minnen ifrån och gärna berättar om. (Texten fortsätter efter filmen).

Det var mycket  trevligt för alla inblandade – jag tror definitivt att gästerna tyckte det också – att under lättsamma och gemytliga former samlas och umgås men också förmedla information om hur läget ser ut för finskspråkiga äldre i Sverige. Stiftelsen Suomikotis ordförande Marja-Liisa Sairanen och chefen för verksamheten Katriina Åberg, kunde berätta om saker som man som utomstående baxnar över. Som t.ex. att Stolholms stad har infört ett avhumaniserat system där man på Suomikoti inte vet vilka nya äldre som kommer dit. Katriina Åberg sa:

Vi vill ju gärna veta vilka som kommer att flytta in, så att vi kan bjuda hit dem och deras anhöriga på en rundvandring och en kopp kaffe redan innan den gamla flyttar in. gamla människor måste ju få veta var de ska bo, känna att de är välkomna och vi vill ju också kunna planera lite så att vi kan bedöma på vllken avdelning han passar bäst. ja, och så etablera en god kontakt med den inflyttades släktingar.

Ett självklart sätt för Suomikotis chef och personal att visa repsekt för de gamla som kommer att tillbringa sin sista tid i livet hos dem, men inte för Stockholms kommun som avidentifierat människorna som står i äldreboendekö som om de vore konservburkar som ska ställas på en hylla långt in i ett skafferi. Detta upprörde alla närvarande och det är något som vi måste se till att det blir ändring på.

Det är en fröjd varje gång att besöka Suomikoti! Idag var en extra trevlig dag, och att träffa de engagerade och genuint intresserade Astrid Thors och Nina Lundström var en fantastisk bonus. Intresserad och med i samtalet och på rundvandringen var också Juha Markkanen från ambassaden och naturligtvis Katriina Åberg och Marja-Liisa Sairanen, Mikko Viitala, liksom Pentti.

Mikko, Pentti och jag blev kvar när alla andra gäster åkt, efter ett litet improviserat ”korridorsnack”. Innan hon åkte hann ministern också prata med Viljo, född samma år som Veikko, alltså 1920, och krigsveteran även han. Han hade klätt sig fint och kommit från den andra avdelningen tillsammans med Timo, ytterligare en i den mycket trevliga och vänliga personalen på Suomikoti – för att också få byta några ord med ministern, som imponerade genom sin naturliga vänlighet och sin förmåga att inte bara sitta där utan också lyssna och ställa relevanta frågor. Det blev mycket lyckat och Viljo och Veikko kom sedan i gång ordentligt och pratade krigsminnen medan vi andra lyssnade och ställde frågor..

Och Veikko sa, förnöjt: ”Kyllä oli mukava päivä kun tuli niin pajon ihmisiä! ”(Det här var nog en trevlig dag när det kom så många människor).

OBS! Dubbelklicka på bilderna för att se dem i större storlek!

One Response to Nytt ministerbesök på Suomikoti – Finlands EU- och migrationsminister Astrid Thors hälsade på Veikko den 5 februari 2011

  1. Pingback: Lundström och Thors besökte Veikko Virtanen «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: