”Peikko-pappa”

I söndags svängde vi förbi Suomikoti. Min familj ville också hälsa på Veikko – senast Elias såg Veikko var när vi hälsade på honom i somras, hos Pentti i vackra Åkersberga. Den dagen kommer treåringen fortfarande ihåg, och återseendet av ”Peikko-pappa” lockade omedelbart fram ett leende.

Min fru Jenni, som för något år sedan också jobbade en sväng som läkare på Suomikoti, träffade Veikko för första gången och hade ett samtal med honom om den nya tillvaron. Det verkade som att Veikko gillade sällskapet och att få berätta sin historia igen, även om det kom fram en tår när hans bortgångna fru Vieno kom på tal. Det är lika rörande varje gång att se hur mycket man kan sakna och med vilken värme man kan minnas en annan människa.

Det blev också mycket skratt och leenden. Veikko verkade uppskatta när Elias härjade i rummet, även när ljudvolymen gick upp en del. Det är lustigt hur de flesta gamla människor förhåller sig till småbarn som leker och har sig. Det är som om något i dem lyser upp lite extra.  Kanske är det gamla, varma minnen som väcks till liv.

Veikko berättade vidare hur han verkligen njuter av att bada bastu på fredagarna och hur mycket han gillar personalen. Han nämnde också hur han sover ofantligt mycket bättre om nätterna nu, jämfört med de mörka timmarna på Cyrillus.

Pentti dök upp efter en stund och passade på att hänga upp stora blåa och vita (förstås) tygdukar i taket för att dämpa den lite ”hårda” akustiken i rummet. Några mattor blir det ju inte tal om med tanke på risken att Veikko kan snubbla på dem. Pentti berättade också att Veikko gått upp i vikt på gamla dagar. Måste vara den nyfunna aptiten och alla piroger som han vräker i sig?

”Peikko-pappa” lever livet efter 90.

/ Mikko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: