Veckobrev – det efterlängtade beskedet

Hej alla trogna Veikko-stödjare, hei kaikki uskolliset Veikon tukijat!

Per Mosseby & Anne Neffling Ulveby

Idag kom det efterlängtade beskedet: Vaxholms kommun låter Veikko flytta till Suomikoti!

Det är en seger – äntligen tog Vaxholms kommun sitt förnuft till fånga. En sak är dock helt säker: u tan det massiva stödet och engagemanget från medlemmarna i Facebook-gruppen Veikko vs Vaxholm hade Vaxholms kommun inte gett med sig och fattat det här beslutet. Det är på grund av alla er –  nästan 20 000 människor –  som Veikko nu får sin önskan om att tillbringa sina sista år i en miljö där han kan göra sig förstådd uppfylld! Kiitos teille kaikille siitä! Tack till er alla!

Den gångna veckan har varit fylld av möten och diskussioner. Det är mycket som har skett bakom kulisserna som vi inte vet någonting om. Några av ”de ansvariga” har åkt/skickats iväg på långsemestrar eller tjänsteresor (just långa tjänsteresor har kommunen av någon anledning alltid råd med), samtal och diverse besök mellan kommunen och de närstående har genomförts och socialnämnden har sammanträtt under ett extrainkallat möte i onsdags den 2 juni. Utanför kommunhuset samlades då återigen en skara varma och engagerade Veikko-stödjare som till och med dokumenterade det hela och postade alltsammans på Youtube – det är underbart hur självgående och drivande våra fantastiska finnar är!

Förra lördagen var kommunstyrelsens ordförande Per Mosseby (M) på besök hos Veikko. Det kändes som att någon för första gången verkligen lyssnade och tog till sig det Veikko sade. Nu, drygt en vecka senare har beslutet tagits. Längre än så tar det inte att gå en gammal människa till mötes. Det hela visar hur fort det här ärendet hade kunnat behandlas om bara viljan hos politiker och tjänstemän i Vaxholms kommun hade funnits där från början. Istället lämnas man med en lite bitter eftersmak – Veikko hade kunnat sitta på Suomikoti redan för länge sedan, vore det inte för Vaxholms märkliga och ytterst olämpliga agerande. Hela den här affären kommer att sätta en stämpel på Vaxholm som kommer att sitta kvar under en lång tid framöver. Det är mycket som fortfarande bör och kommer att lyftas fram i ljuset.

Det viktigaste just nu är hur som helst att Veikko kan ställa in sig på en flytt till Suomikoti. Det är glädjande, inte bara för Veikko, utan också för hans son Pentti som kämpat och malt på mot kommunen sedan augusti förra året. Det har krävt oerhört mycket kraft och tålamod från en man som personifierar den finska sisun. Tack Pentti, för att du orkat gå hela vägen!

Till sist – det har varit fantastiskt att se den omtanke, värme och det brödra- och systraskap som visats upp under den senaste månaden. Veikkos kamp har enat människor över generations- , språk- och landsgränser. Det är rörande hur enade och envisa vi kan vara när det väl gäller. När det handlar om att göra rätt för sig. Det har Veikko och alla ni andra verkligen gjort.

Det samma kan man tyvärr inte säga om Vaxholm.

Kaveria ei jätetä – man lämnar inte en kamrat!

Mikko Viitala

5 Responses to Veckobrev – det efterlängtade beskedet

 1. Michael says:

  Äntligen, grattis Veikko!

  och stort skäms på Vaxholms kommun.

 2. Boman says:

  Hurra, hurra, hurra! Bra jobbat!
  Även om man inte ska behöva kämpa som en tok för att ens gamle far ska få vård på ett språk han begriper. Ni har visat vägen för alla oss som kommer efter, som också kanske en dag behöver omsorg på ett annat språk än personalen på boendet talar. Det gäller även svensktalande. Redan nu är det få i omsorgen som är svenska, som kan de svenska traditionerna, historia, kultur och matkultur.

 3. Vaxholm joutui pyörtämään päätöksensä, koska ainoa mahdollinen inhimillinen ja oikeudenmukainen tulos on, että Veikko pääsee Suomikotiin. Vaxholm jääräpäisesti piti kiinni aiemmasta kannastaan, eikä olisi sitä muuttanut ilman sitä laajaa julkisuutta ja toimintaa, jota ryhmässä tehtiin. Omat vilpittömät kiitokset tapahtumien keskiössä jaksaneille. Oli antoisaa tukea ryhmän työtä täältä Napapiiriltä asti.

  Oikeus ja inhimillisyys on toteutunut!

  Veikko on tupaantuliaisensa ansainnut!

 4. Pingback: Veikko Virtanen - yksi vanhuksista! - Vasuri Jaska

 5. Hanna K says:

  Vad fint! Jag blev jätteglad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: