Brev från SFU till socialnämnden i Vaxholm

Följande brev har den 20 maj skickats till socialnämnden i Vaxholm från Sverigefinska ungdomsförbundet (SFU). SFU är ett religiöst och partipolitiskt obundet tvåspråkigt ungdomsförbund, som bildades 1993. Förbundet har till uppgift att verka som en fritids- och intresseorganisation för barn och ungdomar tillhörande den sverigefinska minoriteten. SFU bedriver även aktivt minoritetspolitik.

Nyheterna avslöjade den 14 maj i år krigsveteranen Veikko Virtanens situation. Krigsveteranen kan ingen svenska och personalen på äldrehemmet han bor pratar inte finska. SFU anser att den här situationen måste lösas omedelbart. Situation där en blind veteran som inte kan kommunicera med personalen strider även mot mänskliga rättigheter.

Det här fallet är tyvärr bara toppen på ett isberg men om man ens kan förändra ens liv bättre måste man agera.

Många forskningar bevisar att när man blir gammal börjar alla språk man har kunnat försvinna, utom det som man lärde sig som barn. Därför är det viktigt att kommuner tar sitt ansvar och ordnar flerspråkig äldreomsorg.

Den här frågan kommer att vara ett problem i framtiden eftersom man alltid skyller att det inte finns ekonomiska resurser.

Flerspråkighet är vardag för sverigefinska ungdomar. Vi informerar ungdomar om flerspråkighet och vilka rättigheter tillhör för nationella minoriteter i Sverige. Det är därför vi tog upp det här fallet eftersom vi anser att Vaxholm kommunen agerar fel.

Att bevara en finskspråkig blind veteran i en svenskspråkig omgivning är skandal. När man är gammal borde man få en bra och trygg miljö att tillbringa sina sista dagar. Det är säkert vad alla vill. Vad tänker man som en beslutsfattare när man ser en gråtande gammal man på TV? Skäms man inte när man vet att man är själv ansvarig för denna gamlings lidande?

När man börjar tänka var man vill bo och leva är Vaxholm kommunen inte första på listan när man ser hur kommunen bemöter äldre. Veikko har enligt lag rätt till finskspråkig äldreomsorg.

Vi på SFU hoppas att ni kan lösa det här fallet på ett mänskligt sätt så att Veikko kan tillbringa blivande sommaren med en omgivning där finns finsktalande personal!

Markus Lyyra

Markus Lyyra, generalsekreterare på SFU
Noora Laitinen, ordförande SFU

SFU:s styrelse
Maria Vaara
Matias Åberg
Katariina Lyyra
Piia Molina
Toni Kämäräinen
Henri Äikäs

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: